Placki ziemniaczane według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • ziemniaki 
    1 kg
  • cebula biała
    2 szt.
  • czosnek
    2 ząbki (opcjonalnie)
  • jajka
    2 szt.
  • mąka pszenna
    2 - 3 łyżki
  • śmietana
    1 łyżka (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • olej do smażeni

 PRZYGOTOWANIE:

Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami i mąką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie). Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym.

*placki możemy smażyć na oleju lub na smalcu

* śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć także gęstego jogurtu

* kształt i grubość placków zależna jest od sposobu nałożenia masy oraz naszych upodobań

 Smacznego :)